pondělí 10. prosince 2012

Proč si v Brně říkáme teplí?


Je mnoho označení: homosexuálové, lesby, gayové. Tak proč zrovna teplé společenství?
Není to o sexu, spíš o teple, teple domova a navíc takové pěkné, české slovo. Homosexuálové, homosexuálové... Když se do toho člověk zaposlouchá, zazní mu v tom někdy, jako by nám všem šlo pořád jenom o to jediné: "sex, sex, sex". A je to příliš lékařské...
Logos je společenstvím také pro lesby
Označení "gay", převzaté z angličtiny, má ale taky své mouchy.
V překladu může znamenat též nevázaný či rozmařilý a svádět tak ke škatuli promiskuitních, sexuchtivých exhibicionistů prosazujících zvýhodnění podmínek pro své choutky.
V angličtině toto slovo pokrývá celou duhu sexuálních minorit a zahrnuje také lesbické ženy. Když se ale v češtině řekne gay, pomyslí se hlavně na muže. Ale Logos je společenstvím také pro lesby.
Můžete se často setkat také se zkratkou LGBTQ.
L odkazuje k lesbám, G jako gay ke gay mužům, B k bisexuálům a lidem hledajícím, T k transgender lidem a Q znamená "queer", tj. vše co souvisí s alternativními sexuálními identitami, ale co se do škatulek nevejde. Zkratka je zkratka a pro mnoho lidí, kteří nejsou přímo insideři, možná nesrozumitelná.
Teplé společenství nakonec nezní tak špatně.
Díky Bohu mnoho lidí už tyto černobílé šuplíky prokouklo a prožívají s námi naše běžné, normální životy naplněné radostmi i starostmi a také touhou po pochopení, sdílení a teple společného domova a partnerského vztahu. Teplé společenství nakonec nezní tak špatně.
Teplí, gay, LGBT, křesťané, věřící?
Pro naše společenství hledáme pěkný přívlastek, který by nás srozumitelně a krátké charakterizoval. V našich tiskovinách a na webu se můžete setkat s těmito popisky:
  • Gay křesťané, kde slovo gay zahrnuje podle anglického vzoru také lesbické ženy, bisexuály, transexuály a vůbec lidi hledající. Zkratku LGBTQ používáme, když se obracíme přímo na LGBTQ komunitu, protože doufáme, že je v ní zkratka již rozšířená. 
  • Věřící gayové a lesby. Duha lidských spiritualit, tedy cest, kterými se vztahujeme k Bohu nebo prostě k něčemu, co nás přesahuje, je podobně pestrá jako duha lidských sexuálních identit, a tak když píšeme "věřící", otevíráme se také pro ty z nás, kteří hledají (hledáme ostatně všichni a neustále). 
  • Křesťané. Možná jsme ale přece jen více křesťané než lidé věřící. Kdo z nás může říct: věřím, protože nikdo z nás ještě nemůže říct: věřím mu na sto procent. Když o sobě mluvíme jako o křesťanech, máme na mysli, že naše duchovní touha nachází nejlepší vyjádření v křesťanské spiritualitě. Zároveň tím zdůrazňujeme, že jsme ekumeničtí, touha pro Bohu a Ježíši je rozhodující, nikoli tradiční forma jejího vyjádření. 
  • Teplí? 
Rozumíte nám? Který popisek se vám líbí nejvíce? Diskutovat můžeme na stránce naší facebookové skupiny. Za Logos Brno Martin Maryška






Žádné komentáře:

Okomentovat